Direktekunden bryr seg lite om hvilket kamera du bruker - Philm filmproduksjon
16718
post-template-default,single,single-post,postid-16718,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Direktekunden bryr seg lite om hvilket kamera du bruker

Har du hørt om uttrykket «kithore?». Det var et uttrykk jeg hørte mye i Forsvaret. Faktisk vil jeg påstå at jeg var en av de største kithorene de første åra.

 

Helt til jeg fikk lov å jobbe med flinke kollegaer som hadde vært ute en vinternatt før. «Du veit Økland, det nytta kje å spreng rundt med crye præsisjon boksa å en ubertactical væst med altslags faenskap henganes å slenganes runtj dæ. Du må utbædre væsten din! Ellærs kjæm du te å hæng dæ fast i skogen på første kontaktdrill!»

Jeg svarte noe kjapt tilbake og fikk som ørene flagret – «Du e sersjant i den Norske Hæren! Få av dæ rælet A S A P!».

Etter å ha fjernet det meste rælet satt jeg kun igjen med en sigar

Etter en liten tordentale fjernet jeg redbull-lomma, snickers-lomma, tok ut 4 av saksene og stod igjen med kompass, vann, ammunisjon, multiverktøy og en samekniv. Så kunne jeg ikke lengre sprade rundt på øvingsområdet med alt av duppedingser som var kjøpt på equipnor (jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle bruke alt jeg hadde kjøpt heller.)

Men ingen av delene gjorde meg til en bedre infanterist. Heller ikke en bedre medic.

Når jeg startet med filmproduksjon for aller, aller første gang gikk jeg i samme fella. Mitt aller første kamera var et Canon 5D2 som jeg fikk låne av svigerfar. Det tok ikke lang tid før det ble kjøpt inn en slider, skulder-rigg, et lite LED lys, focus-puller og en mattebox. Med dette skulle jeg bli bedre til å lage film.

Matte-boxen knakk, jeg hadde ingen filtre, focus-pullern funka bra den – for seg selv, fordi jeg hadde ingen objektiv med tenner på. Skulder-riggen falt fra hverandre å jeg endte opp med å bruke mye mer tid på å lete etter skruer som hadde falt av, enn å filme.

Det hele toppet seg når jeg kjøpte en RED Scarlet Dragon. For omtrent 200 000 kr. Da skulle det bli bra film. Jeg hadde solgt mitt «gamle» Sony FS700 kamera og var strålende fornøyd med å ha en RED Dragon som A-kamera. For nå kom kunden til å tenke at «Gud korr seriøse dem æ, di har RED kamera å da må di automatisk mekke bra film!».

Men ingen kunder – har – noen – gang – spurt: Hvilket kamera bruker du?

Ingen.

 

 

Jeg endte opp med å selge RED kameraet mitt og kjøpe et brukt Sony FS700 igjen for 19 000kr. Det bruker jeg den dag idag å jeg har ingen planer om å skifte det ut. Det finnes mange bra kameraer, faktisk så mange at jeg under IBC 2017 i Amsterdam ble totalt overmettet over hvor mange nye kameraer som finnes. Hvor mange bra lys som har kommet ut. Hvor mye nytt innen stabilisatorer, grip og lyd som har kommet.

Det eneste som fanget min oppriktige interesse var et lys fra Aputure. Det er ganske nøkternt til å være meg.

For oss handler det om driftsikkerhet og likviditet, samtidig som vi vektlegger det visuelle aspektet. Vårt (fem år) gamle FS700 kamera gjør jobben greit. Men det som gjør at vi ikke er interessert i et nytt kamerasystem nå, er at vi har ekstra-deler og ett ekstra  FS700-hus tilgjengelig om det skulle skjære seg helt.

Tilbake til starten av innlegget, hadde alt utstyret jeg hadde kjøpt selv blitt ødelagt eller tapt i Forsvaret – hadde ikke depoet hatt ekstra-deler til meg.

Så lenge utstyret fungerer og enda klarer å levere det som kreves – hvorfor bytte det ut? Den samme mentaliteten hadde vi også når vi satte i gang prosessen med å kjøpe en varebil. Vi så på biler for 200 til 300 000 kroner. Fine biler. DAB, bluetooth, cruise-control og masse fint.

Men er det forretningsmessig smart? For oss var det ikke det. Vi endte opp med en gammel Toyota Hiace fra 1999.

Fem uker etter vi hadde fått varebilen, langt oppe på høg-jæren for å filme b-roll, presterte jeg å kjøre bilen ut i grøfta. En bonde med traktor måtte taue oss opp og beskyttelsen under fremre hjulbue på høyresiden ble slitt av under redningsaksjonen (etter en lettere inkompetent kjøring). Men jeg tenkte ikke så mye på det – fordi bilen ikke kostet 300 00 kr. Den gjør enda jobben strålende og med noen nye muttere, litt tec7 og litt frustrasjon er hjulbuen så god som ny.

 

Så lenge utstyret du har gjør jobben og enda er relevant. Bruk det så lenge du kan.

 

Har du etablert et foretak er mine beste tips å

  • Sett bort regnskap til noen som kan det (hvis du ikke er helt sikker på regler etc).
  • Sørg for en god likviditet – gjerne del opp faktura slik at du kan betjene uforutsette inngående fakturaer (har gått på en smell der.)
  • Bytt kamerasystem hvis det virkelig forhindrer deg i å gjøre jobben bra og tenk driftsikkerhet og effektivitet.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.